Spaningshunden

Spana, lyssna, söka, spåra! I denna kurs gäller det för hunden att koppla på alla sina sinnen för att lösa uppgiften. Kursen är inspirerad av försvarsmaktens bevakningsarbete med hund, men här anpassad till aktiveringsnivå för familjehunden.

Vi går sakta, smyger fram längs patrullstigen i skogen. När hunden känner doften från en buse någonstans inne i skogen ska hunden tyst markera detta för dig. Hittar hunden ett spår av en buse så följer vi spåret för att se vart det leder. Kanske hittar vi busen? Skulle hunden höra en buse smyga omkring i skogen ska även detta talas om för dig. Hittar hunden misstänkta föremål som busen tappat eller medvetet placerat ut (snubbeltråd, "bomber", "minor", patronhylsor, klädesplagg etc.) ska hunden påvisa dessa föremål. 

En annorlunda aktiveringsform som passar alla - liten som stor, gammal som ung!

Detta ingår:

  • Bastjänst - vi lär hunden att sitta still vid baslägret och vänta på arbetspasset.
  • Stillastående bevakning - ett utvalt område ska bevakas och vid misstanke om att en buse smyger omkring på området ska detta markeras av hunden. 
  • Patrullstig - hunden tränas i att under ett rörligt arbetspass kunna markera busar med hjälp av ljud-, vind- och spårmarkering. Även gömda föremål längs stigen ska markeras!

Förkunskapskrav: Inga, men din hund bör kunna vara hyfsat trygg och tyst medans den sitter uppbunden i baslägret korta stunder och väntar på dig medan du agerar buse (figurant) åt en del av de övriga hundarna. Vi turas om att vara figuranter åt varandra! Hundarna lämnas aldrig ensamna (en eller flera personer finns alltid med hundarna). Har din hund svårt att bli lämnad går det bra att ta med en medhjälpare under kursen som alltid stannar hos hunden.

Max antal hundar: 4 st.


Ingen kurs inplanerad för närvarande men gör gärna en intresseanmälan!


Intresseanmälan

Bonnie1 
                   Bonnie

P1090544
Nappe

P1090554
Alba